Een prachtige gespreksstarter voor in de klas: wat zou jij doen?
 
 
Onderwijsnieuwsbrief september 2019
Klik hier voor de webversie.
 
 
HUMAN Word Vriend  
 
 
 
Beste heer, mevrouw,

De scholen zijn weer begonnen, dus tijd voor wat inspiratie voor het nieuwe schooljaar. Op de onderwijspagina vind je bijvoorbeeld de nieuwe rubriek 'Pesten' onder het thema Burgerschap. Het thema Seksualiteit is uitgebreid met een aantal video’s, zoals 'Hoe is het om homo te zijn in een machocultuur?'
 
 
Wat zou jij doen? (9+)
Hoe word je veganist? Vertel je je BFF dat je nog een andere BFF hebt? Hoe reageer je op pesters? In elke aflevering van Wat zou jij doen? doet een kind tussen 10 en 12 jaar uit de doeken wat zijn of haar probleem is. Dat is vaak een herkenbaar verhaal, waarop een panel van twaalf kinderen reageert. Eén ding is hierbij zonneklaar: je kunt op meerdere manieren naar een dilemma kijken.

De korte afleveringen (15 min.) vormen een handige starter om in de klas met leerlingen te bespreken wat zij zouden doen. De tien afleveringen worden vanaf zondag 1 september om 19.25 uur op NPO Zapp uitgezonden en zijn daarna te bekijken op human.nl.

Daarnaast gaat Human, in samenwerking met het Humanistisch Verbond en Humankind kinderopvang en –ontwikkeling, het land in om met kinderen, ouders, leraren en pedagogen aan de hand van dilemma’s in gesprek te gaan. Welke waarden willen we kinderen meegeven en wat vinden de kinderen daar zelf van? De tour komt in Amsterdam, Rotterdam, Oirsbeek, Enschede en Rijen.

Vind je het leuk om erbij te zijn? Meld je dan aan op: humanistischverbond.nl/watzoujijdoenontour
https://www.human.nl/wat-zou-jij-doen.html?utm_source=onderwijsnieuwsbrief&utm_medium=mail&utm_campaign=03-09-2019
Wat zou jij doen? © Human / Pierre Rezus
Kinderen gezocht
De afleveringen zijn nog niet uitgezonden, of we zijn alweer bezig met de nieuwe reeks. Daarvoor is Human op zoek naar kinderen die aanlopen tegen moeilijke, rare, praktische of grappige dilemma’s en die dat willen delen. Ken je zo iemand? Of heb je interesse ons uit te nodigen in de klas om over het programma te vertellen en vragen te beantwoorden? Stuur dan een bericht aan maaike.witlox@cccp.nl, of bel 06-25334825.
 
 
Themaweek over seksuele voorlichting (12+)
Vanaf 2 september staat 3FM Tussenuur, het jongerenplatform van Human, in het teken van #kutvoorlichting. Een week lang zetten we goede, leuke en diverse seksuele voorlichting centraal.

Want seksuele voorlichting gaat nu vooral over de techniek en over de negatieve kanten van seks, zoals soa’s en (ongewenst) zwanger raken. Dit blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt onder ruim tweeduizend jongeren tussen de 16 en 34 jaar.

3FM Tussenuur heeft in samenwerking met Brandpunt+ een Youtube-serie gemaakt van vier afleveringen over o.a. genot, seksuele diversiteit, consent & communicatie en seks-influencers & porno. Met onder anderen bekende Youtubers en influencers als De Sekszusjes, Jurre Geluk van Spuiten & Slikken en Tom Brok van Teenmag by Korthom. De presentatie is in handen van Youtuber en taboe-doorbreker Linda de Munck en 3FM-dj Eva Koreman.

Ga naar 3fm.nl/kutvoorlichting voor meer informatie, de serie, artikelen en interviews.
http://www.3fm.nl/kutvoorlichting
#kutvoorlichting © Human / KRO-NCRV
 
 
Nieuwe afleveringen Medialogica in de klas (12+)
Het programma Medialogica ontrafelt hoe scheve verhoudingen tussen beeld en werkelijkheid tot stand komen. In samenwerking met Schooltv hebben we weer een aantal nieuwe afleveringen bewerkt voor in de klas. De afleveringen over #MeToo, Oostvaardersplassen en De lange arm van China, inclusief lesmateriaal, vind je hier: schooltv.nl/programma/medialogica-in-de-klas

Daarnaast kan je een Masterclass Medialogica bijwonen in Beeld en Geluid. De makers van Medialogica gaan met scholieren en studenten in gesprek over hoe de werkelijkheid verdrongen kan worden door beelden, hoe de publieke opinie wordt gevormd en kijken we kritisch naar de rol die media hierin spelen. Interesse in een les? Ga voor meer informatie naar deze pagina.

Ben je onlangs op een interessante video gestuit, waarmee je goed aan de slag kon in je les over medialogica? En wil je de tip met andere onderwijs-geïnteresseerden delen? Stuur dan een mail naar onderwijs@human.nl en wie weet wordt je tip in de volgende nieuwsbrief uitgelicht.
https://schooltv.nl/programma/medialogica-in-de-klas/
#Metoo © Unsplash
 
 
HUMAN.nl   Fb   Tw   Insta  
  Doe je mee?
 
 
HUMAN T +31 (0)88 2058 058 | Postbus 135 | 1200 AC Hilversum | Media Park, Villa VPRO | Wim T. Schippersplein 1 | Hilversum
 
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of zich afmelden voor deze nieuwsbrief.