Paarse Vrijdag: onderwijs over seksualiteit en gender | Burgerjournalistiek en beeldvorming | Terugblik Beholders Festival 2022
 
 
Educatie Nieuwsbrief, november 2022
Klik hier voor de webversie.
 
 
HUMAN Word Vriend  
 
 
 
In deze Educatie Nieuwsbrief van HUMAN vertellen we je over ons lesmateriaal dat we speciaal ontwikkelden voor de Week van de Mediawijsheid en onze vernieuwde pagina met lesmateriaal over seksualiteit, gender en liefde.
 
 
Week van de Mediawijsheid: Like en Cancel 
De Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november) gaat bijna van start! HUMAN ontwikkelde gratis lesmateriaal voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo aansluitend op het thema van dit jaar: ‘Like en cancel’. We gaan in op onderwerpen zoals online prosociaal gedrag, beeldvorming en cancelcultuur aan de hand van een aantal van onze HUMAN-programma’s, waaronder Mediastorm, 2Doc en het Filosofisch Kwintet. Dit is het uitgelezen moment om extra aandacht te besteden aan het onlinegedrag en mediagebruik van leerlingen en studenten! Bekijk het nieuwe lesdossier hier.
https://www.weekvandemediawijsheid.nl
Wat doe jij online? © De Week van de Mediawijsheid
 
 
Paarse Vrijdag: onderwijs over seksualiteit en gender    
De paarse bandjes zijn besteld, de posters liggen klaar om op school verspreid te worden en de GSA (Gender & Sexuality Alliance) is al druk bezig met voorbereidingen. Op vrijdag 9 december kleuren vele scholen paars om solidariteit met LHBTI+'ers te tonen. Paarse vrijdag staat in het teken van vrijheid, acceptatie en diversiteit. En dat is nodig. Uit onderzoek van Movisie blijkt dat Nederlandse LHBTI+'ers veel te maken krijgen met negatieve reacties en geweld. Nog steeds verbergen ruim twee op de vijf jongeren hun LHBTI+ identiteit op school. Onderwijs over seksualiteit en gender kan hen een steun in de rug bieden. Wil jij met de klas in gesprek gaan over deze thema’s naar aanleiding van Paarse Vrijdag? Bij HUMAN vind je gratis lesmateriaal over gender en seksualiteit. Bekijk het hier.
https://www.human.nl/onderwijs/seksualiteit.html?utm_source=Educatie+HUMAN+Nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=1-11-2022
Onderwijs over seksualiteit en gender © HUMAN / Manal Al Harazi
 
 
Burgerjournalistiek en beeldvorming 
Achter de mediafragmenten die wij gebruiken in ons lesmateriaal zitten mediamakers met inspirerende verhalen. Wij spraken Juul Op den Kamp over haar 2Doc Kort: Beeldmacht. Beeldmacht gaat over het over en weer filmen tussen burgers en politieagenten. Burgerjournalisten spelen daarbij een belangrijke rol, maar de grens met online haat is dun. "Denk na over je doel voordat je iets online zet,” zegt Op den Kamp. “Het is van belang dat men zich bewust is van diens eigen mediagebruik.” Aan de hand van de documentaire kunnen docenten in de klas het gesprek aangaan over burgerjournalistiek en beeldvorming op sociale media. Bekijk het lesmateriaal hier en lees hier het artikel.
https://www.2doc.nl/documentaires/2022/05/beeldmacht.html
2Doc Kort: Beeldmacht © HUMAN
 
 
Terugblik Beholders Festival 2022 
We kijken met een goed gevoel terug op de afgelopen editie van filmfestival Beholders. HUMAN was mediapartner: niet alleen leverden we documentaires aan, we gaven ook aan meer dan honderd leerlingen onze Masterclass Medialogica. Wil je meer informatie en/of deze workshop ook boeken? Kijk dan hier.
https://www.human.nl/onderwijs/boek-masterclass-medialogica.html?utm_source=Educatie+HUMAN+Nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=1-11-2022
Masterclass Medialogica © HUMAN
Tip: Fake News Festival
Tijdens de Week van de Mediawijsheid worden allerlei activiteiten georganiseerd. Onze tip op 6 november: het Fake News Festival in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Kijk voor meer informatie over deze week op weekvandemediawijsheid.nl.

Tip: Huis van Erasmus
Nepnieuws en Fake Wetenschap, wat doe je ermee? Huis van Erasmus presenteert de nieuwe lesmodule Nepnieuws en Fake Wetenschap in de reeks Burgerschap. Leerlingen leren in een eenvoudige introductie nepnieuws herkennen en de betrouwbaarheid van de wetenschap te onderzoeken.
 
 
HUMAN Educatie
Kijk voor het complete educatieaanbod van HUMAN op human.nl/educatie. Hier vind je lesmateriaal en fragmenten bij de thema’s burgerschap, mediawijsheid en seksualiteit en meer informatie over de Masterclasses Medialogica.
 
Heb je vragen, tips of opmerkingen n.a.v. deze nieuwsbrief? We gaan graag met je in gesprek. Mail ons via educatie@human.nl. Heb je deze mail doorgestuurd gekregen en wil je ook geïnspireerd worden? Schrijf je dan hier in.
 
 
HUMAN.nl   Fb   Tw   Insta  
  Doe je mee?
 
 
HUMAN T +31 (0)88 2058 058 | Postbus 135 | 1200 AC Hilversum | Media Park, Villa VPRO | Wim T. Schippersplein 1 | Hilversum
 
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of zich afmelden voor deze nieuwsbrief.