Hoe ga je het gesprek aan over de dood? | Masterclass Medialogica | Online netwerksessie over online shaming
 
 
Onderwijsnieuwsbrief, januari 2022
Klik hier voor de webversie.
 
 
HUMAN Word Vriend  
 
 
 
De lockdown-vakantie is voorbij en een nieuw jaar is aangebroken. De scholen zijn weer open, dus ook HUMAN heeft nieuw onderwijsaanbod om mee aan de slag te gaan. Om je vaker te inspireren kan je vanaf nu na elke schoolvakantie de Onderwijsnieuwsbrief in je inbox verwachten.
 
 
Zo bespreek je moeilijke onderwerpen in de klas
Thema’s als pesten, de dood of gender bespreken met je leerlingen. Ga er maar aanstaan. Leerkrachten Janke van der Werff, Jos de Wit en Dineke Krutwagen brengen maatschappelijke thema’s hun klaslokalen in door middel van het educatie-aanbod van HUMAN. Met ons deelden ze hun ervaringen. 
 
"Onze lessen moeten aansluiten bij de leefwereld van kinderen. Het moet gaan over dingen die ze kennen, dingen die ze begrijpen en dingen waar ze waarschijnlijk wel eens over nadenken. Daar zijn die filmpjes dan uitermate geschikt voor." Lees het hele artikel hier.
https://www.human.nl/onderwijs/lees/moeilijke-onderwerpen-in-de-klas.html?utm_source=Onderwijs-HUMAN+Nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=20-01-2022
Klassen © HUMAN / Klassen
 
 

Hoe ga je het gesprek aan over de dood?
Het is belangrijk om het gesprek over de dood te voeren. En met name met kinderen, die zich nog vaak alleen voelen staan in hun ervaring. Het lijkt soms makkelijker om een onderwerp als de dood te vermijden, maar juist door het gesprek leren kinderen (en volwassenen) de woorden te vinden en kunnen we er beter zijn voor iedereen die hiermee te maken krijgt. 

Daarom heeft HUMAN Educatie in samenwerking met Schooltv en de documentairemakers Sara Kolster (van de documentaire Wolkenzusje) en Milou Gevers (van de Oscar-winnende documentaire Waarom bleef je niet voor mij?) een speciaal lesdossier "Dood en rouw" gemaakt. Het lesmateriaal biedt jou, als docent of hulpverlener, handvatten om aan de hand van fragmenten het gesprek over rouw en verlies aan te gaan. 

https://www.human.nl/onderwijs/burgerschap/dood-en-rouw.html?utm_source=Onderwijs-HUMAN+Nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=20-01-2022
Waarom bleef je niet voor mij? © HUMAN / De Nederlandse Filmacademie
 
 
Masterclass Medialogica en vertoning van De Veroordeling
Op het Movies that Matter Festival in april kan door mbo-klassen een speciale Masterclass Medialogica in combinatie met de vertoning van De Veroordeling geboekt worden. Deze Gouden Kalf-winnende film gaat over de omstreden Deventer moordzaak en de behandeling hiervan in de Nederlandse media. 
 
Na de filmvertoning worden de mbo-studenten zich in de Masterclass Medialogica van Beeld en Geluid en HUMAN bewust van de wisselwerking tussen publieke opinie, politiek en media en hoe die onze kijk op de werkelijkheid soms dramatisch beïnvloedt. En wordt het gesprek gevoerd over media en ethiek. Wanneer is iets publiek belang en wanneer is iets privé? En hoe ga je om met trial by media
 
De data voor dit speciale programma zijn als volgt: 
- Den Haag in Pathé Buitenhof en Filmhuis Den Haag, vrijdag 8 april, maandag 11 april t/m donderdag 14 april 2022.

Meld je mbo-klas hier aan voor dit mooie programma.
https://moviesthatmatter.nl/educatie/film/veroordeling-de/
De Veroordeling © BIND
 
 
Tip: online netwerksessie over online shaming
Online shaming komt veel voor onder kinderen en jongeren. Naast verspreiding van naaktbeelden, bestaan talloze manieren waarop kinderen elkaar aan de digitale schandpaal nagelen. Welke rol kan mediawijsheid spelen om dat te voorkomen? Hoe kun je kinderen en jongeren inspireren om online respectvol met elkaar om te laten gaan, zodat shaming geen kans krijgt?

In het kader van Safer Internet Day op 8 februari organiseert Netwerk Mediawijsheid met Helpwanted en Bureau Jeugd & Media de online netwerksessie "Online shaming - Aan de slag met preventie!". Kijk hier voor meer informatie en meld je aan. Of bespreek het thema in je klas met het dossier "Sexting en cyberpesten".
https://www.weekvandemediawijsheid.nl/
Sexting en cyberpesten © HUMAN
 
 
Gezocht: Tips en enthousiaste onderwijsprofessionals
Ben je onlangs op een interessante video of platform gestuit, waarmee je goed aan de slag kon in je les? En wil je de tip met andere onderwijs-geïnteresseerden delen? Of wil je af en toe input en feedback geven op het educatieaanbod van HUMAN, zodat ons aanbod beter aansluit bij jouw wensen? We spreken je graag! Mail naar onderwijs@human.nl.
 
 

HUMAN Educatie
Kijk voor het complete onderwijsaanbod van HUMAN op human.nl/educatie. Hier vind je lesmateriaal en fragmenten bij Burgerschap, Mediawijsheid en Seksualiteit.

 
 
HUMAN.nl   Fb   Tw   Insta  
  Doe je mee?
 
 
HUMAN T +31 (0)88 2058 058 | Postbus 135 | 1200 AC Hilversum | Media Park, Villa VPRO | Wim T. Schippersplein 1 | Hilversum
 
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of zich afmelden voor deze nieuwsbrief.