Klassen in de Klas | Worden jongeren preutser? | De Week van de Mediawijsheid | Gezocht: Enthousiaste onderwijsprofessionals
 
 
Onderwijsnieuwsbrief, oktober 2021
Klik hier voor de webversie.
 
 
HUMAN Word Vriend  
 
 
 
Vandaag, 5 oktober, vieren we op de Dag van de Leraar hoe belangrijk onderwijs is in de maatschappij! In deze Onderwijsnieuwsbrief van HUMAN vind je informatie over ons nieuwe lesmateriaal, tippen we een nieuwe serie en vragen we je met ons mee te denken.
 
 
Nieuwe Masterclass Medialogica over beeldvorming en (oorlogs)conflicten
De nieuwe Masterclass Medialogica - Beeldvorming en (oorlogs)conflicten, van HUMAN en Beeld en Geluid, heeft als vertrekpunt de berichtgeving over en tijdens de dekolonisatieoorlog in het voormalig Nederlands-Indië (1945-1949). We brengen heden en verleden samen en scholieren en studenten analyseren een historische gebeurtenis vanuit mediaperspectief. We staan in het bijzonder stil bij de beeldvorming die ontstaat tijdens een conflict, de kracht van propaganda en de meerwaarde van meerdere perspectieven op gebeurtenissen.
 
De masterclass is geschikt voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor studenten in het mbo, hbo en wo en kan bovendien geboekt worden in combinatie met een rondleiding bij het Vredespaleis in Den Haag. Meer informatie vind je op de website van Beeld en Geluid.
 
Deze masterclass is in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum Den Haag ontwikkeld als educatieve verdieping op de meeslepende theatervoorstelling Op Klompen door de Dessa. Dit bijzondere duo-programma is de komende maanden te boeken in theaters in Leeuwarden en Den Haag. Kijk hier voor meer informatie en speeldata.
https://denhaag.beeldengeluid.nl/workshop/medialogica/
Masterclass Medialogica © HUMAN / Josse Wiering
 
 
Klassen in de Klas
Verandering op het gebied van kansengelijkheid begint op school. Daarom heeft HUMAN samen met IDFA en Movies that Matter speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs en het mbo, bij onze documentaireserie Klassen. Aan de hand van fragmenten, kijkvragen en verdiepingsopdrachten, kunnen docenten, scholieren en studenten in gesprek gaan over onder andere kansengelijkheid, prestatiedruk en beeldtaal. Het lesmateriaal is nu gratis beschikbaar. Ga hier aan de slag!

Daarnaast hebben we in dit handige overzicht voor je op een rijtje gezet wat er nog meer staat te gebeuren rondom Klassen, zoals de Klassen Kennisbank of het Klassen Magazine.
http://www.human.nl/klassenindeklas
Klassen in de Klas © HUMAN
 
 
Worden jongeren preutser?
In Naakt! onderzoeken Linda de Munck en Arda Kaya hoe het ruim een halve eeuw na de seksuele revolutie gesteld is met de seksualiteit én schaamte van Nederlandse jongeren. Worden jongeren preutser? En wat is de invloed van sociale media en andere culturen op het vrijelijk tonen van onze seksualiteit?
 
In de les verder praten over seksualiteit, grenzen en sexting? Bekijk onze onderwijspagina over seksualiteit. Hier zijn onder andere de afleveringen van Naakt! te vinden, met bijpassende vragen voor het voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Zo open jij het gesprek met jouw klas.
https://www.human.nl/naakt.html
Naakt! © HUMAN / 3Lab
 
 
Tip: Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) over Samen Sociaal Online
Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. We werken en leren op afstand en houden contact met familie en vrienden. Maar ons leven in die online wereld staat ook onder druk. Waar alle kennis van de wereld binnen handbereik ligt, is het door een groeiende hoeveelheid desinformatie moeilijk te beoordelen of iets echt waar is. Voer het gesprek met je klas over hoe zij de online wereld ervaren. Voelen ze zich veilig en verbonden? Weten ze wanneer iets echt of nep is? Lees bijvoorbeeld hoe op isdatechtzo.nl de strijd met nepnieuws wordt aangegaan.
https://www.weekvandemediawijsheid.nl/
De Week van de Mediawijsheid: Samen Sociaal Online © De Week van de Mediawijsheid
 
 
Gezocht: Enthousiaste onderwijsprofessionals als ambassadeur voor HUMAN Educatie
Naar aanleiding van de uitbreiding van ons educatieaanbod, zijn we op zoek naar een aantal enthousiaste onderwijsprofessionals die ons af en toe input of feedback willen geven. Heb jij ideeën over HUMAN Educatie? Meld je nu aan! Dit kan door een mailtje te sturen naar onderwijs@human.nl. Bij voorbaat dank.
 
 

HUMAN Educatie
Kijk voor het complete onderwijsaanbod van HUMAN op human.nl/onderwijs. Hier vind je lesmateriaal en fragmenten bij Burgerschap, Mediawijsheid en Seksualiteit.


 
 
HUMAN.nl   Fb   Tw   Insta  
  Doe je mee?
 
 
HUMAN T +31 (0)88 2058 058 | Postbus 135 | 1200 AC Hilversum | Media Park, Villa VPRO | Wim T. Schippersplein 1 | Hilversum
 
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of zich afmelden voor deze nieuwsbrief.