Bespreekbaar maken psychische klachten onder jongeren | Even voorstellen
 
 
Onderwijsnieuwsbrief, maart 2020
Klik hier voor de webversie.
 
 
HUMAN Word Vriend  
 
 
 
#Openup week (12+)
Tijdens de vierde editie van de #openup-week (van 9 tot 15 maart) delen Human, MIND, NPO 3FM en vele andere NPO-jongerenmerken, verhalen van onbekende en bekende Nederlanders met psychische problemen. Om jongeren te stimuleren open te zijn over hun eigen psychische klachten en om psychische problemen bespreekbaar te maken.

Tijdens de week verschijnen video’s, podcasts en artikelen op de kanalen van 3FM en wordt op de radio ook ruimschoots aandacht besteed aan het thema. Zo doet muzikant Jesse Nambiar een #openup aan zijn broer Kay. In een brief vertelt Jesse over zijn depressies, angstaanvallen en psychose waar hij mee kampte. Naast video’s en artikelen biedt 3FM voor scholen een toolkit om ook in de klas het taboe te doorbreken.

Wil je aanhaken bij de themaweek met je klas of op een later moment met je leerlingen in gesprek gaan over psychische problemen? In een toolkit op human.nl/openup kan je ter ondersteuning allerlei materialen vinden. Alle #openup-verhalen vind je op 3fm.nl/openup.
http://www.human.nl/openup?utm_source=Onderwijsnieuwsbrief&utm_medium=mail&utm_campaign=10-3-2020
#Openup © 3FM Tussenuur
 
 
Agenda Human
Interessante uitzendingen voor in de klas

3 april – De vloer op – 22:30 uur – NPO 3 (12+)
Humans improvisatieprogramma De vloer op is na 20 jaar onverminderd sterk en onverminderd populair. Bovendien aanweziger dan ooit, met theatervoorstellingen in het hele land. En in dit jubileumjaar uiteraard ook weer met gerenommeerde acteurs, die zich door regisseur Peter de Baan voor de leeuwen laten gooien.

8 april – 2Doc: Samen – 22:50 uur – NPO 2 (12+)
Als filmproducent Kees Rijninks, de echtgenoot van filmmaker Carmen Cobos, gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Parkinson, stort hun wereld in. Na maanden van verdriet, woede en ontkenning proberen zij de balans in hun leven terug te vinden. In Samen volgen zij een jaar lang een groep ongeneeslijk zieke patiënten, hun partners en hun neuroloog.

26 april – Kids & Docs: Wolkenzusje – 19:25 uur – NPO 3 (9+)
Toen Kess bijna vijf was overleed haar oudere zus Bo. Omdat Kess voor het eerst naar de middelbare school gaat en nieuwe vrienden gaat maken, vraagt ze zich af of ze over de dood van haar zus moet vertellen of dat ze haar, in gedachten, voor zichzelf wil houden. Deze korte film over rouw en identiteit toont de impact van verlies op jonge leeftijd door de ogen van een jongere zus, van wie het leven gewoon doorgaat.

Voor deze aangrijpende documentaire gaan we lesmateriaal ontwikkelen. Daarnaast werken we aan het thema 'leven en dood' voor op de onderwijspagina van Human. Mocht je mee willen denken met lesmateriaal stuur dan een mailtje naar onderwijs@human.nl.
https://www.human.nl/wolkenzusje.html?utm_source=Onderwijsnieuwsbrief&utm_medium=mail&utm_campaign=10-3-2020
Wolkenzusje @ Human / Basalt
19 mei – Medialogica – 22:40 uur – NPO 2 (12+)
Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers? Medialogica onderzoekt het verschil tussen beeld en werkelijkheid.

Van het vorige seizoen worden, in samenwerking met Schooltv, afleveringen korter gemaakt voor in de klas.
 
21 juni - Het filosofisch kwintet – 12:05 uur – NPO 1 (16+)
In Het filosofisch kwintet, waarin luisteren minstens even belangrijk is als spreken, is doorgronden het motto. Niet het twistgesprek. In vijftig minuten probeert presentator Clairy Polak, samen met vier gasten, een actueel thema te doorgronden. Het doel: het begrip met betrekking tot een bepaald onderwerp naar hoger plan brengen.
 
 
Even voorstellen de Human-stagiair(e)
In deze nieuwe rubriek stelt een stagiair(e) van Human zich voor. Hoe draagt de stage bij aan zijn/haar opleiding?

Even voorstellen.
"Mijn naam is Sigrid van der Meij en ik ben 21 jaar. Ik zit inmiddels in mijn derde jaar van de opleiding Journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Tot 3 juli loop ik stage bij de redactie van human.nl."

Wat zijn je werkzaamheden?
"Voor mijn stage bij Human mag ik verhalen schrijven en producties maken voor op de website. Daarnaast ben ik aanwezig bij de redactievergaderingen, mag ik meedenken over de content die gemaakt wordt en kan ik mijn eigen ideeën pitchen en uitwerken." 

Hoe is het om bij Human stage te lopen? En hoe is je stage gelinkt aan je opleiding?
"Ik vind het super leuk, maar vooral ook erg interessant! Het is een omgeving waarin veel gebeurt en waar tot nu toe nog geen dag hetzelfde is. Je krijgt een kijkje in de wereld van de media en maakt er vervolgens (echt) deel van uit.

Voor mijn opleiding moet ik werkzaam zijn op een nieuwsredactie. Bij Human krijg ik de kans om meer verdiepende verhalen te maken die vaak gelinkt zijn aan maatschappelijke onderwerpen. De afwisseling van korte nieuwsberichten en achtergrondverhalen, waarbij meer onderzoek gedaan moet worden, maakt het werk divers en vooral ook erg leerzaam!"
https://www.human.nl/?utm_source=Onderwijsnieuwsbrief&utm_medium=mail&utm_campaign=10-3-2020
Sigrid van der Meij (rechts)
 
 

Kijk voor het complete onderwijsaanbod van Human op human.nl/onderwijs. Hier vind je lesmateriaal en fragmenten bij Burgerschap, Mediawijsheid en Seksualiteit voor leeftijdscategorieën.

Voor vragen kan je mailen naar onderwijs@human.nl.

 
 
HUMAN.nl   Fb   Tw   Insta  
  Doe je mee?
 
 
HUMAN T +31 (0)88 2058 058 | Postbus 135 | 1200 AC Hilversum | Media Park, Villa VPRO | Wim T. Schippersplein 1 | Hilversum
 
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of zich afmelden voor deze nieuwsbrief.