De Week van de Lentekriebels | Programma over euthanasie bij psychisch lijden | Korte documentaires voor in de klas |
 
 
Educatie Nieuwsbrief, maart 2023
Klik hier voor de webversie.
 
 
HUMAN
 
 
 
Na de voorjaarsvakantie weer met frisse zin het voorjaar tegemoet? In deze Educatie Nieuwsbrief van HUMAN introduceren we de nieuwe actualiteitenrubriek, waarin we inspiratie geven om een maatschappelijke gebeurtenis, zoals de aardbevingen in Syrië en Turkije, te behandelen. Voor gesprekken met een vleugje gegiechel lichten wij ons Seksualiteitsdossier uit. Want de Week van de Lentekriebels (20 t/m 24 maart) staat voor de deur.

Maar we beginnen met een nieuw artikel: hoe bespreek je nieuws in de klas?
 
 
Nieuws bespreken in de klas
Hoe toch om te gaan met die lastige gesprekken in de klas? Het nieuws polariseert steeds vaker, en dat zien jullie af en toe in je klaslokaal terugkomen, horen we van jullie. Educatieredacteur Florien Boutsema sprak met een mbo-student en –docent over nieuwsconsumptie en deed onderzoek naar dialoog in de klas over gevoelige onderwerpen. Ze vertelt je waarom je het gesprek wel moet blijven voeren, maar belangrijker: tips over hoe je dat gesprek voert! Lees het interview en meer over haar onderzoek.
https://www.human.nl/onderwijs/lees/nieuws-klas.html?utm_source=Educatie+HUMAN+Nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=7-2-2023
Nieuws bespreken in de klas © HUMAN Educatie / Iza Omlo
 
 
Actualiteit in de klas: online privacy tijdens een ramp
Online privacy bespreekbaar maken in de klas aan de hand van de actualiteit? In ons programma Mediastorm nemen we beeldvorming onder de loep. In deze aflevering spreekt onderzoeksjournalist Süeda Işık over het gebruik van beelden van kinderen bij de verslaggeving van de aardbeving in Syrië en Turkije. Kijk samen minuut 0:40 tot 4:50 waarin Süeda vertelt over de gevolgen van privacy schending in een rampgebied als deze. Bespreek de aflevering in de klas. Inclusief het dilemma rondom privacy dat daarbij komt kijken. Het gesprek opgang helpen kan met vragen als: mogen omstanders filmpjes maken van slachtoffers? Wat als de beelden extra steun en geld opleveren? Wat als het jouw familielid is?

Wil je ons via deze link laten weten wat je van de nieuwe rubriek vindt?
https://www.npostart.nl/mediastorm/19-02-2023/VPWON_1349106
Süeda Işık over het gebruik van beelden van kinderen© HUMAN / Mediastorm
 
 
De Week van de Lentekriebels
Vlinders in de buik. Vind ik jou leuk? Wat vind jij van mij? Ben ik wel leuk genoeg? Mooi? Niet te dik? Niet te dun? En wat vind ik fijn? Tijdens de Week van de Lentekriebels, van 20 tot 24 maart, staat het basisonderwijs stil bij het onderwerp Liefde & Seks.
 
In ons dossier seks, genot en communicatie vind je nieuwe video’s die leerlingen kunnen inspireren om over dit onderwerp na te denken. Neem bijvoorbeeld een kijkje met de klas in het liefdesleven van Heike. Heike is 10 jaar en wil verkering met een jongen uit haar klas. Hoe pakt ze dit aan? Of check ons lesmateriaal van De Vloer op Jr., met een kort fragment over Saar die onzeker is over haar borsten. Hoe gaat zij hiermee om? Een pagina vol leerzame opdrachten met kans op een boel gegiechel. LAAT HET KRIEBELEN!
https://www.human.nl/onderwijs/seksualiteit/liefde-lust-lichaam.html?utm_source=Educatie+HUMAN+Nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=7-2-2023#16266988-1ac3-4879-af96-7ed235a04b76
De Week van de Lentekriebels © HUMAN Educatie / Manal Al Haraz
 
 
Tips
Programma over euthanasie bij psychisch lijden
Karo (29) heeft een complexe posttraumatische-stressstoornis en is uitbehandeld. Haar psychisch lijden is uitzichtloos en ondraaglijk, verder leven wil ze niet meer. Daarom is ze een euthanasietraject gestart. In Karo wil goed dood volgen we Karo haar laatste maanden richting haar zelfgekozen dood. Een krachtig verhaal over euthanasie, rouw en loslaten. Kijk voor het lesmateriaal bij dit programma op de pagina Dood en Rouwen en Mentale gezondheid.

Korte documentaires voor in de klas!
In een creatief jasje worden in korte actuele documentaires indringende verhalen verteld. Verhalen over mensen die door ontwikkelingen in de wereld in hun dagelijks leven worden beïnvloed. Elke video bevat vraagstukken die jij in de klas kan bespreken! Lokaas voor Russen is een van deze inspirerende films. Over de Litouwse influencer Agne Kulitaire. Zij weet op een bedachtzame manier via Tinder contact te leggen met Russische mannen. Hierdoor worden geheime locaties ontrafeld en de waarheid op tafel gelegd. Bekijk alle 2Doc Korts hier.
 
Stichting Huis van Erasmus werkt aan nieuwe Burgerschap-bouwsteen Gelijke Kansen
Na de succesvolle bouwsteen Nepnieuws en Nep-wetenschap wordt nu, in opdracht van een groot schoolbestuur, gewerkt aan Gelijke Kansen. Ook daarin zullen enkele HUMAN-films worden gebruikt. Kijk op huisvanerasmus.nl voor de actieve werkvormen bij andere Burgerschap bouwstenen.
https://www.human.nl/onderwijs/burgerschap/mentale-gezondheid.html?utm_source=Educatie+HUMAN+Nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=7-2-2023#4f7cc220-a455-423e-a600-93693c3b88aa
Karo (29) uit Karo wil goed dood © HUMAN
 
 
HUMAN Educatie
Kijk voor het complete educatieaanbod van HUMAN op human.nl/educatie. Hier vind je lesmateriaal en fragmenten bij de thema’s burgerschap, mediawijsheid en seksualiteit en meer informatie over de Masterclasses Medialogica.
 
Heb je vragen, tips of opmerkingen n.a.v. deze nieuwsbrief? We gaan graag met je in gesprek. Mail ons via educatie@human.nl. Heb je deze mail doorgestuurd gekregen en wil je ook geïnspireerd worden? Schrijf je dan hier in.
 
 
HUMAN.nl   Fb   Tw   Insta  
 
 
 
 
HUMAN T +31 (0)88 2058 058 | Postbus 135 | 1200 AC Hilversum | Media Park, Villa VPRO | Wim T. Schippersplein 1 | Hilversum
 
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of zich afmelden voor deze nieuwsbrief.