De Kinderwijzer | Gezocht: leden voor jongerenraad tegen kansenongelijkheid in het onderwijs
 
 
Onderwijsnieuwsbrief, oktober 2020
Klik hier voor de webversie.
 
 
HUMAN Word Vriend  
 
 
 
Nieuwe video’s en lesbrieven op Schooltv
Wolkenzusje
Kess gaat binnenkort naar de middelbare school. Zal ze daar over haar zus Bo vertellen, die stierf toen Kess vier was? Een film over rouw, identiteit en de impact van verlies op jonge leeftijd.
https://schooltv.nl/video/zappdoc-wolkenzusje/#q=wolkenzusje
Wolkenzusje @ Human / Basalt
Medialogica
Online haatzaaien 
Onderzoek naar hoe op sociale media een geraffineerd spel van haatzaaien en polarisatie is ontstaan en wie daar belang bij hebben. Heeft de journalistiek hier wel een goed antwoord op?
 
De verhitte discussie over klimaatverandering
Politici, belangengroepen, journalisten, wetenschappers en scholieren nemen elkaars rol over en strooien met cijfers en statistieken in het debat over de klimaatverandering. Naar wie moet het publiek luisteren? Welke belangen spelen mee?
 
Voor- en tegenstanders van abortus
Het debat rondom abortus is in 2019 in alle hevigheid opgelaaid. Voor- en tegenstanders proberen bezoekers van abortusklinieken te overtuigen van hun gelijk. Wat is de mediastrategie van beide kampen?
 
 
Week van de Mediawijsheid
Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) staat dit jaar in het teken van digitale balans.
 
Scrollen, liken, appen, swipen, streamen, gamen en subscriben: online media zijn onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Je schakelt van ervaringen op het scherm naar de wereld om je heen, en weer terug. Alleen maar leuk? Of niet? Tijdens deze week kun jij zelf uitvinden hoe je media kunt gebruiken om gezond te blijven en het beste uit jezelf te halen.
https://www.weekvandemediawijsheid.nl/
© Week van de mediawijsheid
Mediamasters met onderzoeksjournalist en videoredacteur Human
Gedurende de Week van de Mediawijsheid is er speciaal voor groep 7 en 8 de game Mediamasters! Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Nu heeft Human dit schooljaar bijgedragen aan de game! In een video leggen onderzoeksjournalist Hansje van de Beek en videoredacteur Rowan Olierook uit wat journalistiek is en geven ze tips om te interviewen. K​ijk voor meer informatie op mediamasters.nl en meld je klas aan!
 
 

De Kinderwijzer
Vanuit de Humanistische Alliantie hebben we met onze humanistische partners de 'Opvoednieuwsbrief De Kinderwijzer' opgezet. De humanistische opvoednieuwsbrief voor ouders, opvoeders en onderwijzers. Hoe help je kinderen zelfstandig en verantwoordelijk te worden? En hoe kan onderwijs bijdragen aan een goed leven? Opvoednieuwsbrief De Kinderwijzer geeft stof tot nadenken en praktische tips voor de persoonsvorming van kinderen. Je kan je hier aanmelden.
 
De nieuwsbrief van de afgelopen keer met de bijdrage van Human kan je hier bekijken.

 
 

Kijktip
Wat gebeurt er als je twee tegenpolen laat discussiëren over een gevoelig maatschappelijk thema? In de zesdelige serie Tegenpolen van 3FM Human gaan jongeren, aan de hand van stellingen, in gesprek over onderwerpen als het schoonheidsideaal, relatievormen en vlees eten.

https://www.human.nl/tegenpolen.html
Tegenpolen © Human
 
 

Gezocht: leden voor jongerenraad tegen kansenongelijkheid in het onderwijs
Naar aanleiding van onze nieuwe documentaireserie Klassen zoeken wij leerlingen uit heel Nederland om deel te nemen aan een jongerenraad. Deze raad zal in drie sessies (de eerste tijdens IDFA 2020) het probleem van kansenongelijkheid in het onderwijs onder de loep nemen en samen oplossingen bedenken. Deze oplossingen worden onderdeel van het meetup-programma van de documentaireserie.
 
Ken je leerlingen die in groep 8 of in klas 1-4 zitten en graag mee zouden willen praten? Stuur ze dit door. Aanmelden kan tot 23 oktober.

 
 
HUMAN.nl   Fb   Tw   Insta  
  Doe je mee?
 
 
HUMAN T +31 (0)88 2058 058 | Postbus 135 | 1200 AC Hilversum | Media Park, Villa VPRO | Wim T. Schippersplein 1 | Hilversum
 
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen of zich afmelden voor deze nieuwsbrief.